Opiskelijatarina: Dani Damaz

21 huhtikuun, 2023

Opiskelijatarina: Dani Damazin tie autonkuljettajaksi Suomeen

 

 

 

Ranskassa syntynyt 28-vuotias Dani Damaz päätti muutama vuosi sitten vaihtaa maisemaa ja muutti Suomeen.

 

 

 

  • Minulla on kaksoiskansalaisuus, koska äitini on suomalainen ja isäni ranskalainen. Olen viettänyt Suomessa paljon aikaa lomilla ja halusin kokeilla uutta elämää. Suomeen muutto tuntui mielenkiintoiselta vaihtoehdolta.

 

 

Ranskassa Dani työskenteli logistiikkapainotteisen lukion jälkeen Postin logistiikkakeskuksessa.

 

 

 

  • Ranskassa ajoin henkilöauton ajokortin ja ajoin myös trukkia työssäni. Kaveri työskenteli autonkuljettajana ja hänen kanssaan käydyistä keskusteluista muodostui positiivinen mielikuva kuljetusalasta. Suorittaessani varusmiespalvelusta Suomessa koetin saada C-ajokortin sitä kautta, mutta en onnistunut. Armeijan jälkeen TE-palveluiden työntekijä ehdotti minulle jakeluautonkuljettajan koulutusta. Mietin pari päivää ja päätin sitten hakea.

 

 

Dani suoritti Varkaudessa Suomen Ammattiakatemian koulutuksessa tavaraliikenteen ammattipätevyyden sekä  lupakorttikoulutukset.

 

 

 

  • Pääsin ajamaan työssäoppimispaikassa pitkiäkin matkoja ja säiliöautoa, koska suoritin koulutuksessa ADR-ajoluvan vaarallisten aineiden kuljettamiseen. Suomen talviset ajokelit olivat välillä haasteelliset, mutta pääsin kaikista ajokokeista läpi. Myös hieman puutteellinen kielitaito aiheutti vaikeuksia kokeissa, mutta niistäkin selvittiin.

 

 

 

  • Työssäoppimispaikka oli mukava, samoin opiskeluryhmämme. Kouluttajamme Sampo sai meille asiat perille hauskasti käytännön esimerkeillä. Työharjoittelu päättyi juuri ja etsin nyt autonkuljettajan työpaikkaa. Tulevaisuudessa voisin ajaa isompaakin autoa ja suorittaa siihen oikeuttavan ajokortin. Myös pitkien matkojen kuljetukset Euroopassa kiinnostavat.