
Lähes kaikki koulutuksemme sisältävät työssäoppimisjakson alan yrityksessä. Siksi teemme läheistä yhteistyötä paikallisten yritysten sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja TE-toimiston kanssa. Joskus paras mahdollinen opetus ja koulutusympäristön taataan tekemällä yhteistyötä muiden koulutuskeskusten kanssa.
Tänään esittelyssä onkin myös KSAK Oy:n palkkalistoilta löytyvä, inspiroiva sekä työelämän haasteet tunteva kiinteistö- ja rakennusalan kouluttaja Mauno Honkanen.
Mikä on työnkuvasi Suomen Ammattiakatemialla?
– Suomen Ammattiakatemialla toimin kouluttajana kiinteistönhoitoalalle valmentavissa koulutuksissa sekä rakennusapulaisen koulutuksissa.
Kuinka päädyit töihin Ammattiakatemialle?
– Aiempi työni Sol Kiinteistöpalveluilla päättyi heinäkuussa. Niinpä uuden työn etsintä tuli ajankohtaiseksi. Näin muistaakseni työvoimatoimiston sivuilla ilmoituksen, jossa kerrottiin avoimesta kouluttajan paikasta ja laitoin hakemuksen menemään. Minut kutsuttiin haastatteluun ja jonkin ajan kuluttua sain tiedon, että tulin valituksi.
Voisitko kuvata työtä unelma-ammatiksesi? Mikä siinä on parasta?
– Olen monta kertaan matkan varrella haaveillut opetusalan työstä. Jo ennen tätä pestiä olen toiminut sähköalan opettajana Amistolla Porvoossa sekä Varialla Vantaalla. Myös kiinteistöalan koulutuksesta on hieman taustaa. Yhteensä opetusalan kokemusta lienee noin pari vuotta ennen nykyistä työtä.
Minulla on hyvin moninpuolinen työ- ja koulutustausta, joka antaa pohjaa opettaa monia aloja, kuten kiinteistönhoitoa, sähköalaa ja rakennusalaa. Pidän siitä, että saman asian voi opettaa niin monella eri tavalla ja että voin näin tehdä oppitunneista itseni näköisiä. Esimerkiksi nyt tehdään paljon etätöitä, mikä tekee työskentelystä paikasta riippumatonta. Parasta onkin se, että ei ole yhtä oikeaa tapaa kouluttaa, vaan että sen voi tehdä monin eri konstein.
Millaisia vinkkejä haluat antaa omaa unelmaduunia etsiville?
– Niille, jotka vielä etsivät omaa ammattiaan haluan sanoa, että etsi ja yritä. Älä jää kotiin makaamaan, sillä siitä ei yleensä seuraa mitään hyvää. Vaikka et voisi olla varma siitä, onko valitsemasi tie oikea, älä jää paikallesi. Muuta myöhemmin suuntaa jos siltä tuntuu, mutta pääasia on, että menet rohkeasti eteenpäin.
Olen itsekin kulkenut pitkän ja vaikean tien työrintamalla, sillä “parhaat” vuoteni menivät työttömänä selkää sairastaessa. Selän takia pääsin lopulta uudelleenkoulutukseen. Senkin jälkeen itselle oikean työn löytäminen oli haastavaa, mutta pikkuhiljaa olen päässyt aina vain parempiin hommiin. Nyt viidenkymmenen iässä voin vihdoin sanoa, että kaikki on hyvin. Joten sanonta “parempi myöhään kuin ei milloinkaan”, on minusta oikein osuva.