Opiskelijatarina: Anne

10 joulukuun, 2020

Paluu unelma-ammattiin

Oululainen Anne on koulutukseltaan laitoshuoltaja. Hänellä on alalta paljon työkokemusta, mutta ennen Puhdistuspalvelualan taitaja -koulutuksen aloittamista, oli takana pitkä viiden vuoden työttömyysjakso. Työelämään paluun kynnyksellä, Anne katsoi tarpeelliseksi päivittää omaa osaamistaan niin työtapojen, -laitteiden kuin puhdistusaineiden osalta. Lyhyt kesto ja halu päästä jatkamaan töitä oman unelma-ammatin parissa innostivat Annea lopulta hakemaan mukaan koulutukseen.

 

Anne on nyt työssäoppimisjaksolla Kaakkurin Teboililla, joka on juuri aloittanut toimintansa uudelleen. Jakson aikana hän on päässyt hyödyntämään niin hankkimaansa vanhaa kuin uutta osaamista. Ensimmäisellä työviikolla Anne rakensi siivouksen työsuunnitelman yhdessä työnantajan kanssa, minkä jälkeen tutustuttiin pesuaineisiin ja suunniteltiin työnkuva toimimaan kahdessa eri vuorossa.

 

– Työnkuvaan kuuluu mm. lattian moppaus ja lattiakoneen ajo, wc-tilojen siivous sekä siisteyden ylläpito henkilökunnan sosiaalisissa tiloissa ja pullonpalautuskoneella, kertoo Anne.

 

Anne on innoissaan uuden koulutuksen avaamista mahdollisuuksista.
– Ikä tuo jo omia rajoitteitaan, joten osa-aikainen työ voisi olla hyvä jatkoa ajatellen. Onneksi sekin on alalla mahdollista, Anne sanoo hymyillen.

 

Hyvää palautetta Kaakkurin Teboililta

Kaakkurin Teboililla on tällä hetkellä kaksi Suomen Ammattiakatemian siivooja-opiskelijaa suorittamassa työssäoppimisjaksoa. Huoltoaseman yrittäjä Jari Pääkkö on ollut tyytyväinen opiskelijoiden suorituksiin.

 

– Opiskelijoiden aiempi kokemus mahdollisti siivouksen työsuunnitelman rakentamisen ns. puhtaalta pöydältä aivan uudessa kohteessa, Jari hehkuttaa.

 

Huoltoaseman työntekijöiltä vaaditaan joustavuutta, sillä työpaikan monipuolisissa tehtävissä voi päästä auttamaan myös oman toimeenkuvan ulkopuolelta.

 

– Muita tärkeitä alan työntekijöiden ominaisuuksia ovat oma-aloitteisuus sekä sosiaalisuus ja viestintätaidot työyhteisössä. On osattava kertoa mitä on tehty, löytyikö puutteita ja onko jotain parannettavaa, Jari listaa.

 

Puhdistuspalvelun taitaja – siivoojan koulutus vain kolmessa kuukaudessa

Anne osallistui tänä syksynä järjestettyyn Puhdistuspalvelualan taitaja -koulutukseen. Koulutuksen kesto on vain 60 päivää ja se järjestetään yhteistyössä KSAK Oy:n, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen, TE-toimiston ja puhdistusalan yritysten kanssa.

 

Koulutus tähtää nopeaan ja pitkäaikaiseen työllistymiseen perehdyttämällä opiskelija puhtaanapitoalan ammattitaitovaatimuksiin niin kotisiivouksen kuin toimitilasiivouksen hoitamisessa vaadittavan tietotaidon perusteisiin ja kasvattaa opiskelijan ammatillisia valmiuksia työskennellä alalla. Koulutuksen jälkeen opiskelija voi toimia siivoojan tehtävissä.

 

Kokeneelle laitoshuoltajalle, koulutus on sisältänyt paljon tuttuja juttuja. Silti Anne on nauttinut joka hetkestä.

 

– Koulutuksessa on ollut hyvää kaikki. Monen asian osalta on voinut todeta, että näinhän se olikin ja samalla on kasvanut itsevarmuus, että kyllä minä vielä nämä hommat hallitsen, Anne toteaa.