Opiskelijatarina: Emilian toiveammatti vaihtui koulutuksen aikana

19 kesäkuun, 2023

Torniolainen Emilia Päiväniemi osallistui Keminmaalla järjestettyyn Suomen Ammattiakatemian Kuorma-auton ja yhdistelmäajoneuvonkuljettaja kappaletavaranosturin osaamisella -koulutukseen, kun edellinen viitisen vuotta kestänyt työ kuorma-auton ja pyöräkuormaajan kuljettajana päättyi yrityksessä tapahtuneista muutoksista johtuen.

 

– Huomasin koulutuksen TE-palveluiden nettisivuilla ja ajattelin, että tuossa saan kätevästi uusittua ammattipätevyyden, koska se oli menossa vanhaksi ja lisäksi korotettua ajokorttiluokkkaa. Nosturikuljettajan homma tässä kiinnosti ensin enemmän, mutta koulutuksen aikana huomasin vaarallisten aineiden kuljettamisen sopivan itselleni paremmin. ADR-ajoissa arvostetaan rauhallista kuljettajaa eikä tarvitse itse kiinnitellä kuormia ja sitoa liinoja talvipakkasella.

 

– Työharjoittelupaikassa ajoinkin sitten lipeää säiliöautolla, vaikka en olisi koulutuksen alussa uskonut tällaiseen lähteväni. Myös jotkut kaverit kauhistelivat: hui hurjaa, mitä teet työksesi! Monet ovat kyllä olleet kiinnostuneita ja olen logistiikka-alaa suositellutkin esimerkiksi vanhoille työkavereille palvelualalta. Työskentelin siis ennen kuljetusalaa palveluvastaavana, kokkina ja myyjänä. Yksi kaveri siirtyi myös logistiikka-alalle, kun olen kertonut kokemuksiani. Tässä tarvitsee kyllä omanlaisen asenteen. Myös ammatinvalintaa miettivä poikani on kiinnostunut metsäkoneenkuljettajan työstä. Mies onkin jo ajanut pidempään rekkaa.

 

Mitä hyviä puolia logistiikka-alassa on verrattuna aiempiin ammatteihin?

 

– No palkka on parempi ja itselleni sopii, ettei tarvitse ihan koko ajan olla asiakaspalvelussa hymyssä suin. Onhan tämäkin välillä fyysisesti raskasta, jos tulee esimerkiksi renkaanvaihtoja, mutta monessa paikassa asentajat hoitavat sellaiset. Pääsääntöisesti kuitenkin kevyempää ja vähemmän hektistä kuin esimerkiksi keittiöhommat.

 

Emilialla on nyt kesälomasijaisuuksia tiedossa työharjoittelupaikassa, mutta tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu vakituisen työn löytyminen paikkakunnalta.

 

– Uuden tehtaan avaamisen myötä tulee toivottavasti vakipaikka säiliöautokuljettajalle. Alan kilpailutukset arveluttavat; miten vaikuttavat ja mihinkään ei oikein voi tuudittautua. Tärkeää olisi turvallisuuden tunne työpaikasta.

 

Minkälaisia terveisiä lähetät koulutusta harkitseville? Tällaisen koulutuksen kautta pääsee tutustumaan työnantajiin ja pääsee näkemään, mikä työ itselle sopii. Jokaiselle tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma ja osa koulutuspäivistä on sellaisia, että voi itse valita, onko etänä Teamsissa vai paikan päällä. Kumpi vaan itselle paremmin sopii. Ja Sampo on huippu kouluttaja, hän löytää jokaiselle keinot oppia.