Opiskelijatarina: Heikki Liekola

28 marraskuun, 2023

Täydennyskoulutuksesta uutta tietoa rakennustyömaan pölynhallinnasta

 

Heikki Liekola Ala-Siurualta osallistui Suomen Ammattiakatemian 10 päivän pituiseen rakennusalan täydennyskoulutukseen lomautuksen aikana kehittääkseen ammattitaitoaan.

 

– olen suorittanut talonrakennuksen perustutkinnon sekä korjausrakentamisen kurssin ja työskennellyt 14 vuotta isoilla ja pienillä rakennusliikkeillä uudis- ja korjausrakentamisen parissa. Pääasiassa kerrostalo- ja omakotityömailla on touhuttu. Rakennusalan taantumasta johtuvan lomautusajan halusin käyttää hyödyksi ja hain TE-palveluiden sivuilta löytyneeseen täydennyskoulutukseen.

 

– tässä Rakennustyömaan puhtauden/pölynhallinta ja rakenteiden tiivistyskorjaus -kurssissa tuli paljon uutta asiaa rakennusalan konkarillekin. Esimerksi kvartsipölystä en tiennyt mitään aiemmin. Kukaan ei ollut asiasta mainnut, on vaan porailtu ja piikkailtu kertakäyttömaskin kanssa. Tulevaisuudessa osaan vaatia moottorimaskia ja kohdepoistoa isommissa hiontaprosesseissa.

 

– Kurssi avarsi paljon vastuukysymyksiin ja työturvallisuuteen liittyviä asioita. Uskon, että opituista asioista on hyötyä jatkossa rakennustyömailla ja varmasti työnantajatkin arvostavat tällaista osaamista. Kurssista oli sekin hyöty, että minulla on nyt kolme lupakorttia voimassa työnhaun tueksi; Työturvallisuuskortti, tulityökortti ja hätäensiapukortti.

 

– seuraavaksi haen töitä ja jos niitä ei heti löydy, lisäkouluttautuminen on myös vaihtoehto.

 

Tiesitkö tätä:
Kvartsipöly on syöpävaarallista. Sille altistuvia työntekijöitä on eniten rakennustyömaalla, jossa betonista, sementistä, laasteista tai tiilestä lähtöisin olevaa pölyä vapautuu hengitysilmaan. Työt edellyttävät teknisten pölyntorjuntatoimien lisäksi hengityksensuojainten käyttöä, jotta altistuminen kvartsipölylle saadaan vähennettyä turvalliselle tasolle.

 

Lähde: Työterveyslaitos: Näin torjut kvartsipölyä rakennustyömaalla – ota avuksi uudet ohjeet