Opiskelijatarina: Liisa

27 elokuun, 2021

Ajamista ja toimistohommia

Oululainen Liisa valmistui vuonna 2020 merkonomiksi taloushallinnon puolelta. Sitä ennen hän työskenteli mm. Nokialla elektroniikka-asentajana ja OYSissä lähettinä. Keväällä 2021 Liisa haki Suomen Ammattiakatemialle kuorma-auton kuljettajan koulutukseen.

 

– Viimeiset 10 vuotta olen katsellut rekkoja maantiellä ja siitä kasvoi innostus kuljetusalalle, Liisa muistelee.

 

Liisa suoritti koulutukseen kuuluvan työharjoittelun Maanrakennus Keräsellä, jossa työt ovat jatkuneet myös valmistumisen jälkeen. Tämän lisäksi Liisa jatkaa vanhassa työssään toimistotyöntekijänä.

 

– Ajaminen on hyvää vastapainoa toimistotyölle. Vuorottelu toimiston ja ajojen välillä sopii hyvin myös pienten lasten äidille. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa voin ajaa myös pidempiä keikkoja kuorma-autolla, Liisa tuumii.

 

Lyhyt koulutus täynnä asiaa

Liisasta kuorma-auton kuljettaja koulutus osui ja upposi juuri tarvittaviin osaamisalueisiin.

 

– Tykkäsin koko kurssista – tosin teoria tunnit loppuivat vähän turhan nopeasti. Näin kiinnostavasta asiasta olisi varmasti ollut paljon enemmänkin kerrottavaa! Tärkein asia, jonka opin koulutuksessa oli ehdottomasti se, että ennakoi, ennakoi ja vielä kerran ennakoi. Mitä isommalla autolla ajat, sitä tärkeämpää se on, muistelee Liisa.

 

Koulutuksen lisäksi Liisan työharjoittelupaikka osoittautui nappivalinnaksi.

 

– Kysy harjoittelupaikkoja rohkeasti ja sovi perehdyttämisestä jo etukäteen. Harjoittelijalle olisi hyvä olla vähintään 2 viikkoa yhdessä ajoa ja perehdytystä. Esim. maanrakennusajossa on tärkeää ymmärtää kuljetustyön lisäksi eri kohteiden erityispiirteet ja toimintaohjeet, Liisa neuvoo.

 

Kuljettajan työssä itsessään on myös paljon yllättäviä asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota.

 

– Toimitusosoitteiden kanssa pitää olla tarkkana, että menee oikeaan kylään. Samannimisiä teitä ja paikkoja kun löytyi joka paikasta. Lisäksi reittisuunnittelussa tulee huomioida teiden ja siltojen mahdolliset rajoitteet, kuten kantavuudet, Liisa luettelee.

 

Onko paikkasi ratin takana? Hae mukaan syksyllä alkavaan kuorma-auton kuljettaja koulutukseen 6.9.2021 mennessä! Tutustu myös muihin kuljetusalan koulutuksiimme koulutuskalenterissa.