Opiskelijatarina: Markku

12 heinäkuun, 2022

Koulutus oli hyvä ja hyödyllinen

 

Markku, 56, asustelee Ranualla. Hän on opiskellut itsensä aiemmin ajoneuvoasentajaksi, sähköasentajaksi sekä työteknikoksi. Markku on toiminut myös yrittäjänä.

 

  • Työhommista viimeisenä kymmenen vuoden aikana olen ollut sähköhommissa ja kolme vuotta yrittäjänä. Yrittäjänä tein sähkö- ja konehommia. Yrittäjän hyviä puolia oli vapaus tehdä ja päättää omasta aikataulusta tietenkin asiakkaita kuunnellen. Lokakuusta huhtikuuhun lumityöt ja hiekotukset veivät kaiken ajan, se on aika raskasta. Yrittämisestä pitää aina jäädä jotakin muuta käteen kuin huono palkka itselle. Näin ei käynyt, minkä vuoksi päätin lopettaa yritystoiminnan pari vuotta sitten, Markku kertoo.

 

Markku toimi vielä helmikuussa sähköasentajana, mutta ison työmaan päättyminen sai hänet palaamaan vanhan ammattinsa pariin.

 

  • Tämän vuoden helmikuussa loppuivat työt isolla sähkötyömaalla. Olen aikoinaan ajanut autoa ammatikseni 6-8 vuotta, mutta viimeiseen kymmeneen vuoteen ratin takana olen ollut vähemmän. Hakeuduin koulutukseen, jotta saisin tärkeän ammattipätevyyden ja pääsisin muistelemaan hieman, että miten hommat menivätkään, Markku selittää.

 

Markku osallistui Kuljetusalan täydennyskoulutukseen 14.03.-10.05.2022, Keminmaalla. Hänen mukaansa koulutus oli hyvä ja hyödyllinen.

 

  • Autojen kanssa saikkaamista olisi ollut hyvä olla vielä enemmän, Markku lisää.

 

Asenne on se joka loppujen lopuksi ratkaisee

 

Tällä hetkellä Markku on työttömänä, mutta lähdössä joko ajo- tai sähköhommiin riippuen kummasta mieluinen työ löytyy. Hänellä on rohkaiseva viesti kaikille alan työpaikkoja hakeville.

 

  • Jos homma kiinnostaa ja tarvittavat kortit on taskussa niin ei muuta kuin työtä hakemaan, niitä on nyt tarjolla! Asenne se on joka loppujen lopuksi ratkaisee. Kukaan ei osaa kaikkea eikä voi kaikkea hallita. Kyllä siellä oppii, kun pääsee homman syrjään kiinni, Markku summaa.

 

Työrintamalla Markku haaveilee mieluisesta työpaikasta joko ajo- tai sähköhommissa.

 

  • 60 vuotta lähestyy ja sähköasentajan homma on aika raskasta. Kädet ylhäällä päivästä toiseen ja liikutaan tikkailla ylös ja alas, Markku kertoo.

 

Markku harmittelee sitä, että kuljetusalalla palkka on vähän jäänyt jälkeen. Koneet ovat kalliita ja tulosta pitää tehdä. 

 

  • Arvostus alaa kohtaa tuntuu olevan aika alhainen, Markku tiivistää.

 

Markku toivoo pysyvänsä terveenä, jotta saisi tehdä kaikenlaista rakentamista, remontoimista ja värkätä koneiden kanssa.

 

  • Kesällä on tiedossa karavaanihommaa asuntovaunun kera. Sitä pitäisi tehdä enemmän. Leirintäalueista suosikkeja ovat Kuopion Rauhalahti, Kylmäluoma Taivalkoskella, Hossa, Lentuankosken leirintäalue sekä Paavon (Väyrysen) paikka, Markku iloitsee.