Opiskelijatarina: Rauno

11 marraskuun, 2021

Kolmen koulutuksen mies

Oululainen Rauno (58v) on opiskellut Suomen Ammattiakatemialla jo kolmessa eri koulutuksessa, jotka kaikki ovat kasvattaneet hänen osaamistaan maarakennusalalla.  

 

Ennen opiskelun aloittamista Rauno teki pitkään töitä graafisella alalla kirjapainossa. Hänellä on myös datanomin koulutus sekä kokemusta niin tukitehtävistä kuin Pohjois-Pohjanmaan piirin eläkeliiton toiminnanjohtajan virasta.

 

– Olen yrittäjä perheen kasvattina tehnyt aina paljon töitä, eikä pitkiä työttömyysjaksoja ole ollut, summaa Rauno. 

 

2019 vuoden lopulla silloiset työt alkoivat vähentyä ja Raunon kaveri vinkkasi häntä siirtymään kuljetusalalle. Siellä töitä olisi varmasti tarjolla ja rekkakorttikin oli ajettu jo aikoinaan armeijassa, vaikkakin sen jälkeiset ajot olivat hyvin vähissä. Lisäksi Raunolta puuttui kuljetusalan ammattipätevyys.

 

Niin Rauno haki ja pääsi yhdistelmäajoneuvonkuljettajakoulutukseen Suomen Ammattiakatemiaan keväällä 2020. Ajokorttia ei varsinaisesti tarvinnut ajaa, mutta päivitystä ajotaitoihin sekä tietysti puuttuva ammattipätevyys oli hankittava.   

 

– Koulutuksen jälkeen tein ajoja kevytyrittäjänä. Kesällä syntyi sitten tarve ajaa maansiirtokuormia, joihin kuului myös kuorman lastausta. Tekevänä kaverina otin Ammattiakatemiaan yhteyttä ja sovin pyöräkuormaajan yksityisopetuksesta, jotta pääsin toteuttamaan työtehtävää. Samassa syttyi kipinä maarakennuskoneisiin, muistelee Rauno.

 

“On aivan huippu tunne, kun saa aamulla lähteä töihin.”

Syksyllä ajohommat hiljenivät ja Rauno palasi koulun penkille. Ensimmäiseksi hän kävi murskaamotyön koulutuksen, mikä vahvisti jo orastavaa kiinnostusta maarakennusalaa kohtaa. Seuraavaksi Rauno haki ja pääsi maaliskuussa alkaneeseen 80 pv mittaiseen maarakennuskoneen kuljettajakoulutukseen.  

 

– Jos jokin asia kiinnostaa se kannattaa katsoa ns. maaliin asti. Ja kun ensimmäinen vastoinkäyminen osuu kohdalle, ei siitä saa lannistua, vaan jatkaa rohkeasti yrittämistä, muistuttaa Rauno.

 

Myös Rauno koki koulutusmatkallaan haasteita esim. harjoittelupaikan löytämisessä. Lopulta huippupaikka löytyikin SweRockilta, jossa Rauno jatkaa töitä myös koulutuksen jälkeen. 

 

– Alalla tarvitaan moniosaajia – SweRockillakin kaikki tekevät kaikkea, kertoo Rauno ylpeänä. 

 

Vapaa-ajalla saksofonin soittoa ja moottoripyöräilyä harrastava Rauno näkee itsensä myös jatkossa maarakennusalalla.

 

– On aivan huippu tunne, kun saa aamulla lähteä töihin. Pitkään aiemmin vihoitellut selkäkin on tykännyt tästä työrytmistä, Rauno hehkuttaa. 

Opi lisää maa-aineskuljetuksesta, pyöräkuormauksesta sekä kaivinkoneista – yhdessä ja samassa koulutuksessa! Hae mukaan moniosaajan koulutukseen 30.11. mennessä.